- För oss är samtliga arbetsområden lika viktiga, oavsett om det handlar om försäljning av båtar, motorer och olika tillbehör, uthyrning av bryggplatser och vinterförvaring, upptagning och sjösättning eller service, reparation och ombyggnader av båtar och motorer, säger Roger Ulvbane, på familjeföretaget Vituddens Båtvarv där tre generationer Ulvbane i dag jobbar tillsammans.

Varvet har många ben att stå på och har under alla år skaffat sig stor erfarenhet av att hantera alla slags båtar i såväl trä som plast.

På varvet jobbar sju personer inklusive Roger själv, hans pappa Ingvar, hans hustru Marita samt parets son Tobias. Det är Tobias som ska ta över efter Roger.

Inför sommaren 2009 köpte varvet ett stort antal bryggplatser av Västerviks kommun, i bland annat Notviken, Reginelund och Brevik.

- I dag förvaltar vi omkring tusen båtplatser i Västervik, varav hälften här på Vitudden, berättar Roger.

- Alla dessa anläggningar ska underhållas. De senaste tre åren har vi investerat fem miljoner i de anläggningar vi tagit över från kommunen.

Varvets största externa brygganläggning är Notviken där man byggt servicehus, duschar, tvättstuga och handikappanpassade toaletter. Här kommer snart att kompletteras även med en toatömningsstation för tömning av båtars septitankar.

- Den närmaste framtiden kommer vi att investera ytterligare cirka 6,5 miljoner kronor för att underlätta för båtlivet i sjöstaden Västervik, säger Roger Ulvbane.

Först på tur står ännu en båthangar på 1 300 kvadratmeter för bekväm vinterförvaring av fritidsbåtar. Samt ett par nya toaletter inne på varvsområdet. Man har i dagarna även skaffat en ny truck som lyfter båtar på 20 ton

- Som nummer två på investeringslistan står en stor och ljus utställningshall för nya båtar och motorer.

- Massor av arbete har gjort att försäljningen blivit lite eftersatt. Det ska vi ta igen nu med en modern utställningshall.

Vituddens Båtvarv har en stor fast och trogen kundkrets. Många har varit kunder sedan 1970-talet. Inte sällan kommer folk långväga ifrån för att få sin gamla ekbåt renoverad.

Just nu gör varvet i ordning en gammal fin ekbåt som gått som lotsbåt på Städsholmen. Den byggdes 1876. Varvet köpte in båten helt enkelt för att skrovet var så underbart vackert.

- Det här är känsla! Det är viktigt att bevara både denna båt och hantverket i sig, förkunnar Roger som verkligen jobbar på ett varv med flyt.